Raaka-aineista ja valvonnasta

INCI-merkinnät

Kosmetiikan ainesosien merkintään kehitetty kansainvälinen INCI-merkitsemistapa on lyhenne englannin kielen sanoista: ” International Nomenclature Cosmetic Ingredients”, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna kansainvälistä kosmetiikan ainesosien termistöä. INCI-kosmetiikkamerkinnät ovat käytössä koko Euroopan alueella ja merkinnöissä esiintyvät nimet ovat peräisin aineiden kemiallisista tai englanninkielisistä nimityksistä. Poikkeukset, kuten puhtaasti luonnossa esiintyvät 100% luonnonmukaiset ainesosat merkitään aina latinan kielellä. Vaikka INCI-ainesosamerkinnät ovat käytössä pääasiassa Euroopassa, myös esim. Yhdysvalloissa merkintöjä saattaa esiintyä myytävän kosmetiikan pakkauksissa, mikäli samoja tuotteita myydään tai valmistetaan Euroopan rajojen sisäpuolella.

Mikäli kosmetiikkatuotteen ainesosalistaan on lisätty tietyn maan omalle kielelle käännetty ainesosaluettelo, se ei sääntöjen mukaan saisi olla koskaan ainoa pakkaukseen merkitty ainesosaluettelo, sillä tällöin ainesosien havaitseminen ja mahdollisten helposti allergisoivien raaka-aineiden tunnistaminen saattaa vaikeutua merkittävästi. Esimerkiksi Suomessa myytävän kosmetiikan suomenkielisen ainesosaluettelon rinnalla täytyy merkitä myös kansainvälinen INCI-ainesosaluettelo väärinkäsitysten ja muiden turvallisuusriskien minimoimiseksi.

Kosmeettisen tuotteen INCI-ainesosien listaa lukiessa on hyvä muistaa muutama perussääntö. Listan alkupäähän on merkittynä ainesosat, joita kukin kyseessä oleva kosmeettinen tuote sisältää eniten. Listan alkua lukiessa kannattaa muistaa, että mikäli tuotteen vaikuttaviksi ainesosiksi mainostetut ainesosat eivät esiinny INCI-listan luettelossa ensimmäisinä, nämä ainesosat eivät todellisuudessa ole kosmetiikkatuotteen vaikuttavia aineita.

INCI-tuoteluetteloissa usein esiintyvistä parabeeneista ja mineraaleista sekä mineraaliöljystä sekä niiden turvallisuudesta ja vaikutuksesta ihmisen terveyteen on esillä paljon keskustelua ja väittelyitä puoleen ja toiseen, mutta lähtökohtaisesti kaikki ainesosat tutkitaan EU:n rajojen sisäpuolella erittäin tarkasti ennen kuin valmisteet päätyvät markkinoille kuluttajan ulottuville. Parabeenit ovatkin itse asiassa yksiä vähiten allergisoivimmista kosmetiikan raaka-aineista ja niiden ominaisuuksiin lukeutuvat mm. ihoa kosteuttava vaikutus. Moni kosmetiikkafirma kuitenkin on alkanut mainostaa tuotteitaan parabeenittomina, suurimmaksi osaksi johtuen kuluttajan alati kasvavasta kiinnostuksista luonnollisempia ainesosia kohtaan, mitkä eivät tuntuisi niin vaikeasti lähestyttäviltä kuin esim. elintarviketeollisuudessakin hyödynnettävät 100% luonnonmukaiset ja luonnonmukaisesti tuotetut ainesosat.

Muita INCI-ainesosaluetteloissa tyypillisesti esiintyviä ainesosia ovat silikonit, mineraaliöljyt, lisätty A-vitamiini ja E-vitamiini, sheavoi (nykyisin yleisesti käytössä myös vegaanisessa kosmetiikassa ja ihonhoitotuotteissa hunajan ja mehiläisvahan sijaan), manteliöljy, ihon kosteuspitoisuutta ja kiinteytystä lisäävä hyarulonihappo, epäpuhtaalle ja rasvaiselle akneiholle suunattu salisyylihappo syväpuhdistavalla vaikutuksella, vesi, denaturoitu alkoholi eli etanoli, hajusteet (merkittynä usein joko ”parfym” tai ”aroma”) , emulgaattorit, säilöntäaineenakin tunnettu bentsoehappo, ikääntymistä hidastava ja ihoa aktivoiva kollageeni, ihon rauhoittavaa vaikutusta omaana allantoiini, maitohappo (joka ei nimestään huolimatta sisällä maitotuotteita tai niiden johdannaisia) ja kynsien, ihon kimmoisuuteen ja hiustenkasvulle välttäämätön keratiini.

Muita erittäin tyypillisiä ainesosia jokaisen kosmeettisen tuotteen INCI-listassa ovat mehiläisvaha, hunaja ja lanoliini, joka on lampaan villasta eristettävä rasva.