Turvallisuus ennen kaikkea

Kasviväreillä turvallisempaa hiustenvärjäystä

Onneksi allergisoivien ja elimistöä kemikaaleilla kuormittaville kestoväreille on olemassa myös hellempiä vaihtoehtoja kaikille heille, ketkä eivät hiustenvärjäyksestä tingi, mutta ovat huolissaan noin 20-30 eri kemikaalia ja mm. PPD:tä eli parafenyylidiamiinia sisältävistä hiusvärien vaikutuksesta omaan terveyteen. PPD on erittäin voimakkaasti allergisoiva aine, joka kerääntyessään elimistöön voi allergisen reaktion puhjetessa aiheuttaa jopa silmien muurautumista yhteen aiheuttavaa turvotusta, joka vaatii aina sairaalahoitoa ja elinikäistä hiustenvärjäyskieltoa jatkossa.

Hellävaraisemmat kasvivärit valmistetaan nimensä mukaisesti puhtaita luonnon kasvipigmenttejä hyödyntäen. Suomessakin on jo olemassa erikseen ekokampaamoja, joiden asiantuntevat alan ammattilaiset osaavat neuvoa aloittelijaakin löytämään itselleen sopivimman tuntuisen sävyn. Koska kasviväreissä ei ole voimakkaita kemikaaleja tai muitakaan synteettisiä pigmenttejä, aivan kaikki lopputulokset eivät kuitenkaan ole kasviväreillä mahdollista saavuttaa. Esim. hiusten vaalennus ei kasviväreillä onnistu, johtuen tarpeeksi voimakkaiden vaalentavien yhdisteiden puuttumisesta luonnon ainesosissa. Lisäksi kasviväreillä värjätessä lopulliseen hiustenväriin vaikuttaa oma luonnollinen hiusväri, joten tismalleen samannäköistä lopputulosta on vaikeampi saavuttaa kuin tavallisella kestovärillä.

Hiuksia kasviväreillä työkseen värjäävät ekokampaajat suosittelevat kasviväreihin ensimmäistä kertaa tutustuvalle pitämään ensin 5-6 viikon tauon ennen ensimmäistä kasvivärikäsittelyä. Taukoa ei ole kuitenkaan välttämätöntä pitää mikäli väri on lähellä kasvivärin sävyä. Lisäksi suositellaan pitämään mielessä, että kovin räväkkää ja radikaalia muutosta ei kasviväreillä saa, vaan lopputulos on jokseenkin lähempänä maanläheistä sävyä. Kasviväri tarvitsee lisäksi jonkin verran aikaa värjäyksen jälkeen tullakseen oikean sävyiseksi ja siksi aluksi heti värjäämisen jälkeen ensimmäisenä päivänä hiukset saattavat olla hieman vihertävän sävyiset. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä värin levätessä ja tekeytyessä kunnolla, väri löytää niin sanotusti sen oman oikean sävynsä mukautumalla asiakkaan oman hiustenväriin.

Jos asiakkaalla on todettu hiusväriallergia tai herkistyminen esim. PPD:lle, kasviväreillä värjäämiseen ei ole estettä. Kuitenkin aluksi on hyvä konsultoida osaavaa, kasviväreihin tarpeeksi perehtynyttä ekokampaajaa ennen omien hiustensa värjäyttämistä. Tiedossa on muutamia yksittäistapauksia, joissa kasviväreihinkin on syntynyt herkistymistä, mutta pääasiassa luonnon omat kasvipigmentit sopivat lähes kaikille

ashe