Eettisempi vaihtoehto hakusessa

Verkkokaupat ja kosmetiikka

Verkkokauppojen kasvattaessa suosiotaan myös kosmetiikan maahantuonti ulkomailta on lisääntynyt . Yhä useampi kuluttaja uskaltaa oman tietoisuuteensa nojaten tilata kosmetiikkaa verkkokaupoista ja tällöin onkin hyvä huomioida turvallisuus ostettaessa. Erityisesti EU:n ulkopuolelta tilattaessa on riskinsä ja toisinaan ne jäävät helposti unohtumaan kuluttajalta johtuen usein tuotteen huomattavasti edullisemmasta hinnasta kuin kotimaassaan ostettaessa. Suuremmat riskit lienevät kosmetiikan ainesosiin, sillä esimerkiksi Aasiassa on käytössä täysin erilaiset turvallisuusstandardit ja toisinaan aineosaluettelossa saattaa esiintyä EU:n alueella kiellettyjä tai pitoisuusarvoiltaan rajoitettuja ainesosia, joskus jopa hyvinkin vaarallisia terveydelle. Sääntönä on lähtökohtaisesti kuluttajan oleminen tietoinen mahdollisista riskeistä ja vastaavansa itse täysin mahdollisista haittavaikutuksista EU:n ulkopuolelta kosmetiikkaa tilatessaan.

Pelkästään Suomessa Tukes vastaanottaa keskimäärin kerran kuukaudessa ilmoituksen, joka liittyy kosmetiikan aiheuttamaan allergiseen reaktioon. Vastaavasti vakavimmista allergisista reaktioista vastaanotetaan ilmoituksia vuodessa noin 20-25 kappaletta. Todellisuus saattaa kuitenkin olla jopa ilmoitettua suurempi.

Kuluttajan onkin syytä muistaa verkkokauppojen ja erityisesti EU:n ulkopuolelta toimivia verkkokauppoja selatessa muistaa, että tuotteiden edullinen hinta ei välttämättä takaa toivottua ja lain hyväksymää laatua ja maksaessa enemmän hintaan sisältyy myös vakuus omasta turvallisuudesta ja terveydelle haitallisten aineiden puuttuminen kosmetiikan sisällössä. Tämä saattaa olla toisinaan käytännössä vaikeampaa, kun vaakakupissa painaa kuluttajan kannalta edullisen hinnan lisäksi verkkokaupan mainostama nopea toimitus ja tuotteen tunnettu merkki, joka ei valitettavasti aina olekkaan aito.

ashe