Eettisempi vaihtoehto hakusessa

Kosmetiikkaa ilman säilöntäaineita

Kuluttajan ollessa enemmän kiinnostuneempi tuotteidensa alkuperästä ja luonnonmukaisuudesta johtuen hyvinvoinnin merkityksen lisääntymisestä päivittäisessä elämässä, markkinoille on ilmestynyt ja tulee koko ajan lisää säilöntäaineettomaksi mainostettua kosmetiikkaa. Säilöntäaineettomaan kosmetiikkaan liittyy huomattavasti suurempi määrä riskejä ja yleisin niistä on tuotteeseen pääsevä kosteus, joka on omiaan aiheuttamaan mikrobikasvustoa ja sitä kautta suurta vahinkoa. Koska säilöntäaineiden käyttöä ei ole, on valmistajan huolehdittava kosmetiikan säilyvyyskeinosta muulla tavalla, esimerkiksi hyödyntämällä ainesosia, joita ei lasketa virallisiksi säilöntäaineiksi luokiteltuja ainesosia.

Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista ainesosista ovat etanoli, propyleeniglykoli, etyyliheksyyliglyseriini, glyseroli, osa eteerisistä öljyistä, EDTA eli toiselta nimeltään etyleenidiamiinitetraetikkahappo, erilaiset kasvikemikaalit kuten eugenoli, terpenoidit, ja fenoliyhdisteet, rosmariiniuute, teepuuöljy, usniinihappo ja greipinsiemenöljy. Edellämainittujen ainesosiin liittyy kuitenkin riskinä se, ettei nämä tehoa kuin muutamiin mikrobeihin ja niitä tarvitaan huomattavasti suurempina pitoisuuksina tuotteeseen kuin jos käytössä olisikin varsinaisina säilöntäaineina käytetyt ainesosat. Tämä on itsessään allergiariski kuluttajalle ja täten käytettävät vaihtoehtoiset säilöntämenetelmät on ilmoitettava tarkasti myytävässä tuotteessa.

 Säilöntäaineisiin liittyvä kuluttajan huoli johtuu myös erilaisten iho-ongelmien, kuten atooppisen ihon esiintyvyyden lisääntyminen. Kyseessä on krooninen ja vahvasti periytyvä, päivittäiseen elämään vaikuttava ihon sairaus. Atooppisesta ihosta ja muista iho-ongelmista ja sairauksista kärsivät ovatkin kokeneet saaneensa helpotusta säilöntäaineettomasta kosmetiikasta. Koska kyseessä on allergiat ja sairaudet, säilöntäaineettoman kosmetiikan markkinoinnissa on noudatettava erityisen huolella hyvän maun rajoissa kulkevaa ja tapahtuvaa markkinointia ja sen keinoja, jotta kuluttajalle ei luvattaisi liikoja tai häntä johdatettaisi harhaan tuotteeseen ja sen vaikutuksista ja ominaisuuksista liittyvissä asioissa. Raaka-aineiden puhtauteen ja steriiliyyteen on kiinnitettävä huomiota koko valmistusprosessin ajan ja lisäksi on panostettava tuotteiden pakkauksiin ja pakkausten suunnitelussa seikkoihin, jotka mahdollistavat niin huolellisen tuotteiden pakkauksen, että kontaminaatioriski on mahdollisimman olematon. Säilöntäaineettoman kosmetiikan merkintöihin kuuluu myös pakollinen merkintä säilyvyysajasta tuotteen avaamisen jälkeen.

ashe