Eettisempi vaihtoehto hakusessa

Hiusvärit ja niiden merkinnät vaatimuksineen

Tutkimusten mukaan joka kolmas tutkimuksissa mukana olleista myytävissä olevista hiusväreistä sisältää merkittäviä puutteita, myös pakkauksissa olevien merkintöjen suhteen. Merkinnät pakkauksiin tapahtuvat usein puutteellisesti tai mahdollisia, hyvinkin haitallisia vaikutuksia lieventäen. Harvinaisempia, mutta sattuvia yksittäistapauksia ovat hiusvärien pakkausmerkintöjen hyvän maun vastaisuus ja selkeä määräysten ja lakien mukainen sääntöjen rikkominen. Hiusvärien yksi tunnetuimpia säädöksiä onkin niiden olevan kiellettyjä Suomessa alle 16-vuotialta. Silloinkin, kun kuluttajan ylittäessä ikärajan, on hiusväripaketissa esiintyvän rannetestauksen suosituksen oltava selkeästi merkitty paketin käyttöohjeisiin, mahdollisimman selkeällä kielellä. Rannetestin tarkoituksena on estää pahimmillaan hengenvaarallisten allergisten reaktioiden ilmenemistä, kun tuotetta siirrytään varsinaisesti käyttämään.

Mediassa esiintyvissä tapauksissa onkin usein ollut kyse siitä, kun testausta on laiminlyöty tai se on tehty puutteellisesti. Hiusväriä testatessa pitää muistaa, että vaikka allergista reaktiota ei olisikaan koskaan aikaisemmin saanut mistään hiusväristä, on merkeissä eroa ja jokainen käytettävä hiusväri on testattava ennen sen levitystä päänahkaan, jolloin mahdolliset vaaralliset seuraukset saattavat olla erittäin kohtalokkaat. Tämä johtuu siitä, että varsinkin pitkään hiuksiaan värjänneenä päänahka herkistyy hiusväreissä ja hiustenmuotoilutuotteissa käytettävistä kemikaaleista, jolloin herkistyminen ja allerginen reaktio saattaa olla seurauksena jopa vasta vuosien kuluttua säännöllisestä käytöstä.

Hiusväreihin asetettuihin säädösten perusteella jokaisessa hiustenväripaketissa tulee olla selkeästi merkittyinä niiden altistava vaikutus eri asteisille allergisille reaktioille, käyttöohjeiden tarkan lukemisen ja sisäistämisen ehdottomuus, tuotteen käyttökielto alle 16-vuotiaalle lapselle, väliaikaisen mustan hennatatuoinnin olevan riski tuotteen käyttäjälle, ja kielto käyttää silmäripsien ja kulmien värjäämiseen, johon on erikseen olemassa varta vasten kehitettyjä, hellävaraisempia värejä. Lisäksi hiuksia ei ohjeen mukaan tulisi koskaan värjätä jos käyttäjän kasvoissa on tai on ollut ihottumaa, hiuspohja on rikki, muuten vaurioitunut tai erityisen herkkä ja kuluttaja on saanut aikaisemmin allergisia reaktioita hiusväreistä tai mustista hennatatuoinneista, pätee myös lieviin vaarattomilta tuntuviin oireisiin.

Hiusvärien turvallisuusvalvonnan tekee haastavaksi ohjeiden, myös oikeaoppisten sääntöjen mukaan ilmoitettujen täydellinen laiminlyönti ja yhä nuorempien käyttäjien alkaessa värjäämään hiuksiaan vahvoilla kestoväreillä. On tärkeää muistaa, että eri hiusvärien ja eri merkkisten hiusvärien toisiinsa sekoittaminen voi lisätä hiusvärien käytön riskejä ja tällöin on tuotevalmistajan ja maahantuojan tehtävänä olla vastuussa lisätä käyttöohjeisiin merkinnät oikeista sekoitussuhteista, sillä tavallinen kuluttaja ei omaa kampaajan ammattitaitoa eikä siksi ole todennäköisesti täysin tietoinen hiusvärien turvallisesta sekoitussuhteesta.

Myymälähenkilökunnan on valvottava ikärajaa ja tarvittaessa olla myymättä ikärajan alittavalle nuorelle hiusvärejä. Tämä lainsäädäntö perustuu EU:n kosmetiikkadirektiiviin, joka on Suomessa puolestaan pantu voimaan työ-ja elinkeinoministeriön asetuksilla. Lisäksi ammattitason kampaajilla on oikeus ja erittäin suositeltu vastuu olla värjäämättä nuoren asiakkaansa hiuksia.

ashe