Raaka-aineista ja valvonnasta

Säilöntäaineet kosmetiikassa

Säilöntäaineilla tarkoitetaan luonnonmukaisia ja synteettisiä aineita, joilla kosmetiikan säilyvyyttä, koostumusta, väriä ja muuta ulkonäköä pyritään parantamaan ja säilyttämään. Kosmetiikassa säilöntäaineita käytetään kosmetiikka-ja ihonhoitotuotteiden lisäksi mm. hiusväreissä, joiden aiheuttamat vaaratilanteet ovatkin usein esillä mediassa ja uutisiin liittyvissä keskustelupalstoilla. Säilöntäaineet ovat yleisempiä kosmetiikan allergisien reaktioiden aiheuttajia ja yleisin allerginen oire kosmetiikan säilöntäaineeseen on useimmiten ihokosketusallergia, jonka johdosta esim. hiusväripakkaukseen tulee aina merkitä rannetestaussuositus sekä kattavat ja helposti ymmärrettävissä olevat ohjeet testin tekemiseen ennen tuotteen varsinaista käyttöä. Säilöntäaineen merkitys kosmetiikassa on ensisijaisesti haitallisen mikrobikasvuston ehkäiseminen ja Euroopan Unionin alueella on ilmoitettu direktiiviksi valmistajan ja maahantuojan velvollisuus taata tuotteiden turvallisuus koko valmistuksesta myyntiin asti ulottuvan kosmetiikan elinkaaren turvallisuus ja riskittömyys.

Kosmetiikan säilöntäaineiden tulee olla sellaiset, että ne tepsivät mahdollisimman moneen kosmetiikan pilaantumiseen yms. kontaminoitumiseen johtaviin mikrobikasvustoihin. Näitä ovat tyypillisesti sienet ja bakteerit. Riittävä säilöntäaineen teho mahdollistaa säilöntäaineeksi käytetyn ainesosan mahdollisimman vähäisen pitoisuuden ja sääntönä onkin mitä vähemmän säilöntäainetta tuotteeseen tarvitaan kontaminoitumisen estämiseksi, sen parempi.

Toisinaan aikaisemmin yleisesti käytettyjäsäilöntäaineita on lakattu käyttämästä kokonaan johtuen uusista terveystutkimuksista aineiden vaikutuksista ihmisen terveyteen. Esimerkiksi vuonna 2017 metyyli-isotiatsolinoni on kielletty kosmetiikan säilöntäaineena sellaisissa tuotteissa, joita ei huuhdella pois käytön päätteeksi. Tiukennus ainesosan käyttöön johtuu uusista tutkimuksissa, jotka vahvistivat metyyli-isotiatsolinonin aiheuttamaan ihoa herkistävään ja allergisoivaan vaikutukseen.

ashe