Raaka-aineista ja valvonnasta

Luonnonmukainen kosmetiikka

Luonnonmukainen kosmetiikka tarkoittaa nimensä mukaisesti vain luonnonmukaisista, puhtaista luonnossa esiintyvistä raaka-aineista valmistettua kosmetiikkaa, joka ei saa olla testattua eläimillä. Valmistuksessa otetaan erityisellä tavalla huomioon koko luonnonmukaisen kosmetiikan tuotantoprosessi, joka kattaa niin raaka-aineiden hankkimisen jäljitettävissä olevilta aluelta kuin myös tuotteiden asianmukainen allergiatestaus. Luonnonmukaisen kosmetiikan valmistus tapahtuu huomioimalla eettiset ja ekologiset arvot, jotka pääsevät kuluttajan kannalta parhaiten esille tuotteen pakkauksessa – pakkaukseen ei olla käytetty turhaa pakkausjätettä, tuote on pakattu kestävän kehityksen mukaiseen kierrätettävään pakkaukseen ja usein tuotetta on mahdollista ostaa lisää esim. erikseen myytävässä täyttöpakkauksessa. Tällöin kuluttajalle muodostuu selkeä käsitys hänen omien valintojensa merkityksestä ja mahdollisuudesta vaikuttaa itsekin ympäristökysymyksiin.

Viime aikoina luonnonkosmetiikka on nostanut päätään merkittävästi, johtuen myös sen vastaamisesta erityisesti allergikkojen tarpeisiin. Luonnonmukaisuus luo myös positiivista mielikuvaa kuluttajalle. Luonnonmukaiseen kosmetiikkaan, kansankielellä luomukosmetiikkaan pätevät yleisesti samat turvallisuus-ja valvontasäännöt kuin suurempien markkinoiden kosmetiikkaan: ainesosat on merkittävä selkeästi, johdattamatta kuluttajaa harmaan ja helposti allergisoivat ainesosat on merkittävä. Herkistyminen luonnonkosmetiikalle on nimittäin yhtä mahdollista kuin synteettisellekin.

Luonnonkosmetiikan markkinoinnissa on kiinnitettävä erityistä huomiota harhaanjohtavan tai virheellisen tiedon jakamiseen. Luonnollinen kosmetiikka ei ole aina automaattisesti synteettistä tehokkaampi ja siksi epäluotettaviin tutkimustuloksiin tai tuotteen ominaisuuksien liioittelu on kuluttajan kannalta erityisen vahingollista. Lisäksi luonnonkosmetiikkamerkkien sertifikaatit on varmistettava ansaituksi, jotta kuluttaja olisi tietoinen tuotteen päässeen varmasti läpi tiukoista arvointikriteereistä. Moni kuluttaja on kiinnostunut täysin vegaanisesta eli eläinperäisistä ainesosista vapaasta kosmetiikasta ja tällöin ainesosaluetteloihin on hyvä merkitä vielä erikseen tuotteen vegaanisuus, sillä luonnonmukainen kosmetiikka ei aina tarkoita automaattisesti eläinperäisistä aineosista vapaata tuotetta.

Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa. Luonnollinen ja luonnollisesti valmistettu ja markkinoitu kosmetiikka tulee testata ihmisillä.

ashe