Turvallisuus ennen kaikkea

Kierrätys osana kestävää kehitystä, kosmetiikkabisneksessäkin

Omaa kosmetiikkavalikoimaa karsiessa pois itselle turhista tai vanhentuneista tuotteista, on ympäristön kannalta oikeaoppinen lajittelu ja kierrätys vähintäänkin yhtä olennaista kuin itse ekologinen kosmetiikka. Luonnonmukaisestikin ja eettiset periaatteetkin huomioitu kosmetiikka kuormittaa ympäristöä liikaa, mikäli vanhentuneet meikit ja niiden pakkaukset ei muista hävittää asianmukaisesti. Jos kosmetiikkapakkaus on lähes tyhjä, mutta sisältöä on vielä jonkin verran, on jätteen paikka joko sekajäteastiassa tai vaarallisen jätteen keräyspisteessä. Myös kaikki muutkin vanhentuneet ihonhoitotuotteet, meikit jne. kuuluvat sekajätteisiin. Vaarallisiksi aineksi lasketaan mm. permanenttiin käytetyt aineet, kaikki aerosolipullot, joissa vielä hieman kosmeettista tuotetta jäjellä pohjalla, kynsilakat ja niiden poistoaineet sekä kaikki parta-ja hajuvedet yms. alkoholia sisältävät kosmetiikkatuotteet. Mikäli aerosolipullossa ei ole enää mitään jäljellä, voi pullon lajitella metallijätteen keräykseen, kunhan muistaa ensin ravistaa kunnolla ja painaa suuttimesta varovasti varmuuden vuoksi. Erityisesti vaarallisten aineiden tunnollinen lajittelu minimoi riskejä ja säästää merkittävästi luonnonvaroja pitkällä tähtäimellä.

Kosmetiikan pakkaamiseen käytetyt kartonkiset pakkaukset ja esineet voi lajitella kartonkikeräykseen muun kodin kartonkijätteen ohella. Kartonkijäte sopii keräyksen lisäksi myös polttokelpoiseksi jätteeksi. Energiajätteen pisteeseen kuuluu kierrätettäväksi kaikki sellaiset kosmetiikkapakkaukset, joiden kylkeen on merkitty numerotunnukset koodeilla 01, 02, 04, 05 ja 06. Tällöin tietää pakkauksen kuuluvan energiajätepisteesen mikäli omalta asuinalueelta sellainen löytyy. Tyypillisiä energiajätteeksi kelpaavia kosmeettisten aineiden pakkauksia ovat esim. shampoo ja -hoitoainepullot ja täysin loppuunkäytetyt roll on-deodorantti ja antiperspiranttipullot. Jos energiajätepistettä ei ole, kuuluvat edellämainitut pakkaukset siinä tapauksessa muun kodin muovijätekeräyksen joukkoon. Lasista valmistetut kosmetiikkapullot ja purkit eivät kuulu lasinkeräykseen normaalin lasijätteen sekaan kuten voisi luulla, vaan sekajätteen joukkoon. Tämä johtuu siitä, että lasista valmistetut kosmetiikkapullot ovat valmistettu erikoiskäsiteltystä lasista, joka ei ole ihan samanlaista kuin muu kodin lasijäte.

Kosmetiikan ympäristöasioissa on kyse ennen kaikkea yhdestä suuresta kokonaisuudesta ja tämän takia sen elinkaaressa alkaen valmistuksesta ja päättyen kierrätykseen on olemassa lainsäädäntö, joka varmistaa turvallisuuden niin kuluttajille kuin ympäristölle. Kosmetiikkateollisuudessa jokainen raaka-aine aina pakkausmateriaaliin asti käy läpi tiukan riskiarvioinnin ja vasta läpäistyään testit, pääsee markkinoille. Ainesosien ympäristövaikutuksia ja mahdollisia riskejä säädellään EY:n kemikaaliasetuslailla.

ashe